keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Interphone ja tulokset - Miten ihmeessä tuloksia voidaan Suomessa tulkita niin väärin?

WHO:n Interphone-tutkimushankkeen tulokset tulivat vihdoin julkisuuteen.

Interphone sisältää monia metodologisia (menetelmällisiä) puutteita, jotka saavat sen tulokset näyttämään pienempää riskiä.

Itse loppuraportin yhteenveto käsittelee yli 10 vuotta kännykkää käyttäneitä ja siinä lukee: "Oli viitteitä gliooman lisääntyneestä riskistä ja myös meningeooman (pienemmässä mittakaavassa), erityisesti niillä matkapuhelimen käyttäjillä, joilla on ollut suurin altistus (exposure)". 

Tiedämme myös, että lasten riskit ovat moninkertaiset aikuisiin verrattuna.

Mitä tekee tässä tilanteessa Suomen Syöpäjärjestöt? Heidän lehdistötiedotteensa asiasta on todella outo. Tiedote on täynnä mitä ihmeellisempiä lausahduksia, mm.  : "Tutkimuksen kohteina oli 2700 glioomaan ja 2400 meningeoomaan sairastunutta henkilöä, joiden matkapuhelimen käyttöä verrattiin 5 500 terveen henkilön käyttöön. Matkapuhelimen käyttäjillä oli muita alhaisempi riski sairastua näihin kasvaimiin. ".

Haloo! Eikö tässä kohtaa olisi hälytyskellojen olisi pitänyt soida ja herätä kysymys tutkimuksessa olevista virheistä? Australian Interphone-ryhmän johtaja, professori Bruce Armstrong kysyi juuri tätä videoluennossaan ja oli erittäin huolestunut lasten riskeistä. Hän myös ihmetteli tyypillisen käyttäjän (regular user) määritelmää: käyttäjä joka soittaa yhden puhelun viikossa. (Mietipä: Mikä on tupakoitsijan riski saada keuhkosyöpä yhdestä savukkeesta viikossa?!)  Myös seuraavalla videolla Armstrong jatkaa riskistä:



Syöpäjärjestöjen aikaisemmista tempauksista ja lahjoituksista kirjoitimme lokakuussa 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti